december 17

Zo importeer je een auto uit Duitsland

Is het tijd voor een nieuwe auto? Dan struin je vast het internet af op zoek naar je nieuwe droomauto. Het loont namelijk altijd om een (jonge) tweedehands auto te zoeken. Dat is immers een stuk duurzamer en vaak goedkoper dan om voor een nieuwe auto te kiezen. Je kan hiervoor allerlei showrooms afgaan in Nederland of, zoals gezegd, op Nederlandse autowebsites zoeken. Waarom zou je je zoekveld niet vergroten en eens over de grens kijken?

Auto uit Duitsland

Het wordt steeds populairder om een auto te importeren. En vooral uit Duitsland is een populaire keuze vanwege de grote selectie, vaak gunstigere prijzen en hoogwaardige modellen. Een auto uit Duitsland importeren is best gemakkelijk, al zijn er wel een aantal zaken die je in ogenschouw moet nemen. Het volgende stappenplan zal je daar zeker bij helpen.

Stap 1: Zoek de juiste auto

Een beetje een open deur, maar je begint natuurlijk met het zoeken van de juiste auto. Maak voor jezelf een wensenlijstje, dat maakt het zoeken een stuk gemakkelijker en verkleint het zoekgebied. Misschien wil je wel een bepaald model of ga je alleen voor Volkswagen, Mercedes of BMW. Heb je je wensen op papier gezet, dan kun je op zoek gaan naar de auto die hier het beste bij past. Ga vervolgens online op zoek naar wat er te koop is. Je zal merken dat auto’s in Duitsland goedkoper zijn en je dus wellicht een luxere auto kan uitzoeken voor het gereserveerde budget. Check altijd websites die gedetailleerde specificaties van de auto’s geven. Belangrijk hierbij zijn de kilometerstand, onderhoudsgeschiedenis en eventueel het schadevrij rapport (bijvoorbeeld TÜV-rapport).

Tip: Controleer de betrouwbaarheid van de verkoper, vooral als je via een particulier koopt. Kies bij voorkeur voor een dealer met een goede reputatie.

Stap 2: Controleer de documenten

Net als bij het kopen van een auto in Nederland is het goed om navraag te doen bij de verkoper en documenten op te vragen die nodig zijn voor de verkoop. Het maakt hierbij niet uit of je bij een particulier of een erkende dealer koopt. Belangrijke documenten zijn het originele kentekenbewijs (Fahrzeugbrief), het onderhoudsboekje en de originele verkoopfactuur. Deze papieren zijn namelijk ook essentieel voor het registratieproces in Nederland.

Tip: Controleer ook of de auto een geldige TÜV-keuring heeft, vergelijkbaar met de APK in Nederland. Dit kan kosten en moeite besparen bij de registratie.

Stap 3: Bezoek en inspecteer de auto

Plan een bezoek om de auto persoonlijk te bekijken en een proefrit te maken. Let hierbij op eventuele gebreken en vraag om een technische keuring als je twijfelt over de staat van de auto.

Tip: Neem een expert mee als je zelf weinig verstand hebt van auto’s. Dit kan je helpen om verborgen problemen te ontdekken.

Stap 4: Regel de betaling en vervoer

Als je tevreden bent, kun je de koop afronden. Vaak wordt een bankoverschrijving gevraagd, aangezien contante betalingen bij hoge bedragen minder gebruikelijk zijn in Duitsland.

Voor het vervoer van de auto naar Nederland heb je een tijdelijk kenteken nodig, dit kun je in Duitsland bij het verkeersbureau aanvragen. Hiermee kun je legaal naar Nederland rijden, maar het is goed om van te voren informatie hierover in te winnen bij de Belastingdienst.

Tip: Check of je verzekering geldig is tijdens het transport of regel een tijdelijke verzekering.

Hulp bij het importeren

Vind je het een gedoe om de auto zelf te gaan inspecteren of op te halen? Je kan ook een bedrijf inschakelen wat gespecialiseerd is in het importeren van auto’s uit Duitsland. Heel fijn hierbij is dat je veel zaken omtrent het importeren van Mazda, Suzuki of Audi occasions uit handen geeft. Soms fungeert zo een importbedrijf als tussenpersoon om de auto ook daadwerkelijk te kunnen kopen.

Stap 5: Aangifte bij de Belastingdienst

Zodra de auto in Nederland is, moet je aangifte doen voor de Belasting Personenauto’s en Motorrijtuigen (BPM). Hiervoor heb je een taxatierapport nodig of kun je gebruikmaken van standaard tabellen om het bedrag te berekenen.

Tip: Overweeg een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen voor het berekenen van de BPM. Dit kan je geld besparen en voorkomt fouten in de aangifte. Dit kan in veel gevallen hetzelfde bedrijf zijn wat je al eerder heeft geholpen bij het importeren van de auto.

Stap 6: Laat de auto keuren bij de RDW

Zelfs al heb je een Duits keuringsrapport dan is het alsnog belangrijk dat je de auto laat keuren in Nederland. Dit doe je via de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De RDW keurt de auto en registreert deze in Nederland. Breng de auto naar een RDW-keuringsstation met de benodigde documenten, zoals het Duitse kentekenbewijs en het aankoopbewijs.

Tip: Maak van te voren een afspraak bij de RDW om lange wachttijden te voorkomen. Ongekeurd mag je namelijk niet de weg op.

Stap 7: Vraag een Nederlands kenteken aan

Na goedkeuring door de RDW ontvang je een Nederlands kenteken. Hiermee kun je Nederlandse kentekenplaten laten maken en een autoverzekering aanvragen. Zorg dat je ook de wegenbelasting regelt voordat je de auto op de weg gebruikt.

Extra kosten van importeren

De auto in Duitsland kan zeker goedkoper zijn, maar er zijn nog wel extra kosten die bij het importeren kunnen komen kijken. Hou hier wel rekening mee als je voor een auto uit Duitsland gaat kiezen. Importkosten zijn bijkomende kosten zoals BPM, transportkosten, verzekeringen, en de RDW-keuring. Misschien wil je nog aanvullende garantie op de auto afsluiten. En het hele importproces kan enkele weken duren. Plan dit zorgvuldig, vooral als je afhankelijk bent van de auto.

Een auto importeren uit Duitsland een voordelige keuze zijn. Zorg dat je goed bent voorbereid voor dit proces, zodat je snel geniet van jouw nieuwe auto!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>