februari 13

Je fiets of scooter goed beveiligen in een drukke stad doe je zo

In een drukke stad is je fiets of scooter een geliefd doelwit voor dieven. Elke dag verdwijnen er talloze tweewielers, vooral op plekken waar veel verkeer is en waar mensen hun voertuig onbeheerd achterlaten. Wil je voorkomen dat je straks met lege handen staat? Dan is het slim om je fiets of scooter op de juiste manier te beveiligen. In dit artikel geef ik je praktische tips waarmee je de kans op diefstal flink verkleint.

Kies het juiste slot

Een stevig slot is de eerste verdedigingslinie tegen diefstal. Niet elk slot is even sterk, dus kies voor een ART-goedgekeurd slot, zoals ART 2 sloten of ART 3 sloten. Voor fietsen zijn een stevig ringslot in combinatie met een extra kettingslot of beugelslot de beste keuze. Voor scooters zijn schijfremsloten en kettingsloten met gehard staal aan te raden. Hoe dikker en zwaarder het slot, hoe moeilijker het wordt om deze open te breken.

Vermijd kabelsloten of goedkope combinatiesloten; deze zijn binnen enkele seconden doorgeknipt met een betonschaar. Een investering in een goed slot verdient zichzelf terug als je bedenkt hoeveel gedoe en kosten een gestolen fiets of scooter met zich meebrengt.

Zet je fiets of scooter altijd ergens aan vast

Een veelgemaakte fout is het alleen op slot zetten van het voorwiel. Dieven kunnen dan eenvoudig je fiets optillen en meenemen. Zorg ervoor dat je jouw tweewieler altijd vastzet aan een vast object, zoals een fietsenrek, hek of lantaarnpaal. Voor scooters geldt hetzelfde: zet je scooter niet alleen op het stuurslot, maar gebruik ook een kettingslot om hem ergens aan vast te maken.

Het liefst gebruik je een hoog en stevig bevestigingspunt, zodat je fiets of scooter niet eenvoudig opgetild kan worden. Dit maakt het voor dieven een stuk lastiger om snel hun slag te slaan.

Parkeer op een slimme plek

Waar je je fiets of scooter neerzet, heeft veel invloed op de kans op diefstal. Drukke en goed verlichte plekken zijn veiliger dan afgelegen steegjes of donkere hoeken. In grote steden zijn er vaak bewaakte fietsenstallingen, die een extra laag bescherming bieden.

Heb je geen andere keuze dan je voertuig ’s nachts buiten te laten staan? Zorg dan dat je hem zo goed mogelijk vastzet en, als het even kan, uit het zicht van potentiële dieven.

Maak gebruik van extra beveiliging

Naast een goed slot en een strategische parkeerplek kun je extra maatregelen nemen om je fiets of scooter te beschermen. Denk aan een GPS-tracker die je in het frame of zadel kunt verbergen. Mocht je tweewieler toch gestolen worden, dan kun je met een tracker achterhalen waar hij is.

Voor scooters is een alarmsysteem een goede toevoeging. Een luid alarm schrikt dieven af en vergroot de kans dat omstanders ingrijpen. Sommige alarmsystemen zijn gekoppeld aan een app, zodat je direct een melding krijgt als er iets mis is.

Maak je voertuig minder aantrekkelijk voor dieven

Dieven kiezen vaak voor voertuigen die ze snel en zonder gedoe kunnen doorverkopen. Je kunt het hen moeilijk maken door je fiets of scooter te personaliseren. Denk aan een opvallende kleur, een sticker of een gegraveerd serienummer.

Daarnaast is het slim om je fiets te registreren bij bijvoorbeeld de politie of een fietsenregister. Mocht je fiets gestolen worden en later worden teruggevonden, dan kun je makkelijker bewijzen dat deze van jou is.

Conclusie

Je fiets of scooter goed beveiligen in een drukke stad vraagt om een combinatie van maatregelen. Een degelijk slot, een strategische parkeerplek en extra beveiliging zoals een GPS-tracker of alarm kunnen het verschil maken. Door slim om te gaan met je tweewieler, maak je het dieven een stuk lastiger en voorkom je een hoop frustratie.

Wil je echt zeker zijn? Overweeg dan een verzekering voor je fiets of scooter. Zo ben je altijd gedekt, mocht het onverhoopt toch misgaan.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>